Veel gestelde vragen over Dementie en nu



Veel gestelde vragen over 'Dementie en nu'


1. Bij wie kom ik terecht als ik 'Dementie en nu' ga volgen?


Je komt terecht bij een getrainde professional die vertrouwd is met dementie en de diverse aspecten die de aandoening met zich meebrengt. Deze professional werd opgeleid door het Vlaams expertisecentrum dementie en de Alzheimer Liga Vlaanderen en wordt door deze organisaties verder opgevolgd. In Nederland wordt de opleiding verzorgd via zorgverzekeraar VGZ.


2. Hoe kan ik DEN-coach worden?


Om DEN-coach te worden moet je werkzaam zijn bij een erkende woonzorgactor of ziekenhuis én moet je leidinggevende verklaren dat je beantwoordt aan het competentieprofiel. Verder moet je de opleiding tot coach gevolgd hebben en bereid zijn deel te nemen aan een jaarlijkse intervisie met andere coaches. Je ontvangt het hele 'Dementie en nu'-pakket op de opleidingsdag.


3. Ik ben lesgever. Kan ik met het psycho-educatiepakket aan de slag?


We hebben voor het onderwijs een aangepast pakket ontwikkeld in functie van kennismaking van studenten met psycho-educatie. Vanuit de initiatiefnemers kan er zo gewenst een workshop worden gegeven. Contacteer hen hier.


4. Ik ben zelfstandige en ik wens Dementie en nu aan te bieden aan mantelzorgers. Kan dit zomaar?


Als zelfstandige kan je met het pakket aan de slag op voorwaarde dat je dit doet in opdracht van een erkende woonzorgactor of ziekenhuis met wie je op voorhand hebt afgesproken dat jij 'Dementie en nu' zal geven als DEN-coach. Uiteraard verklaart je opdrachtgever dat je aan het competentieprofiel beantwoordt. Om DEN-coach te worden: zie punt 2.


5.  Als wij vanuit ons ziekenfonds, dienstencentrum, ziekenhuis, dagverzorgingscentrum of gelijkaardige organisatie de reeks willen aanbieden, hoe zit dat financieel?


We behandelen dit onderwerp op de opleiding tot coach waar we een richtprijs geven. Elke organisatie is vrij in het bepalen van de kostprijs voor de deelnemer. Sommige ziekenfondsen komen tussen in de kost voor de mantelzorger om de reeks te volgen. In de prijs is steeds het materiaal voor de deelnemer inbegrepen.


6. Ik wil de reeks niet volgen maar ben tevreden met het cursusmateriaal. Kan ik dat aanschaffen?


Het cursusmateriaal wordt niet verspreid buiten de sessies en het is niet mogelijk dit aan te kopen. Het boek voor de mantelzorger dat op de eerste dag ter beschikking gesteld wordt, wordt zijn eigendom. Op deze website wordt wel heel wat aanvullende informatie gegeven over omgaan met dementie. Je vindt deze terug onder 'Gratis te raadplegen'.


7. Ik heb 'Dementie en nu' gevolgd. Is het mogelijk om na de cursus elkaar nog te ontmoeten?


Dat kan! Hiervoor kan je terecht bij de Familiegroepen (Jong)Dementie van de Alzheimer Liga Vlaanderen. In deze groepen kan je met lotgenoten verder je ervaringen delen, kan je bijkomende informatie opdoen en tips uitwisselen met andere betrokkenen. Meer info vind je op de website via e-mail of het gratis telefoonnummer 0800 15 225.


8. Ik ben gestart met 'Dementie en nu', maar door omstandigheden heb ik de reeks niet kunnen afmaken. Wat nu?


Goed dat je 'Dementie en nu' wil blijven volgen! We raden je aan om hierover in gesprek te gaan met de organisator waar je 'Dementie en nu' hebt gevolgd. Men zal je wellicht een gepaste oplossing voorstellen.


9. Ik kan de e-learningmodules niet goed zien op mijn computer. Hoe komt dat?


Wij raden je aan om de modules te openen met Internet Explorer (vanaf versie 9), Safari (vanaf versie 5.1) of Chrome (vanaf versie 17). Firefox lijkt minder geschikt.